Järnprovet av Holly Black och Cassandra Clare

Järnprovet är del ett i en tänkt serie av fem, Magisterium. Den handlar om Callum, som fortfarande har svårt att gå efter en olycka han var med om som bebis. Benet krossades, och trots flera operationer har han inte kunnat använda benet som vanligt.

En annan sak som är ganska ovanlig med Callum är att hans pappa är magiker. Inte en sådan där som trollar fram kaniner ur hattar, utan en riktig magiker. För att vara magiker är hans pappa ganska ovanlig också – han tycker verkligen inte om magi, och vill absolut inte att Callum ska befatta sig med det. Nu, när Callum är 12 år, börjar det bli dags för inträdesprovet till Magisteriet – där man får lära sig mer om magi, och framför allt att hantera sina egna krafter – och Callums pappa gör allt för att få sin son att se till att han absolut inte klarar inträdesprovet.

Trots att Callum gör sitt allra bästa för att göra sitt sämsta kommer han in. Hans pappa bönfaller honom att inte gå färdigt första året, men Callum blir ivägförd till Magisteriet och hans utbildning börjar.

Jag trodde att boken skulle vara väldigt självklar och att den skulle följa samma berättelselinjer som “alla andra” – till exempel Harry Potter, som den ändå har en hel del gemensamma drag med. Även om jag inte vill berätta hur boken överraskade mig måste jag ändå säga att den verkligen gjorde det; berättelsen tog flera vändningar som jag inte alls hade förväntat mig.

Jag rekommenderar den här boken för alla som gillar fantasy. Den passar fint att läsa för den som läst till exempel Harry Potter och är sugen på mer i liknande stil.

/Hjördis

Author: Motala Biblioteks Bokcirkel

Lämna ett svar

Copyright © 2022 Bokblogg | Design by ThemesDNA.com
top