Looking for Alaska, av John Green

En av de bästa böcker jag läst. På riktigt riktigt länge. Det finns så mycket som är fantastiskt med den. MEN, vi börjar med det negativa.

Vi börjar direkt i början med en av de värsta översättningssynderna jag sett. (EDIT: Vissa av översättningssynderna kommer av att jag läst den svenska äldre versionen. Den som heter Var är Alaska?. Gör inte det, om ni vill läsa den på svenska välj Efter Alaska

Great perhaps (som i sista orden I am looking for a great perhaps) som översätts med Stora kanske. Gaaah. Finns så mycket i den engelska som saknas i den svenska. Great kan ju översättas stor, eller bra, fantastisk och så vidare. Som jag tolkar det så är det ju snarare det som menas med det. Att personen letar efter en fantastisk möjlighet.

När vi ändå talar språk och översättningar. Två saker till från tidigt i boken, Sponken & Snobbar. Kom igen, visst att sponken tekniskt sett används för sprit, men på engelska används booze ett helt vanligt ord. Så varför inte översätta booze and mischief med sprit och spratt?

Snobbar heter i den engelska weekday warrior, med innebörd om att de bara är på skolan på veckorna och så. Något som helt försvinner på svenska. Här skulle man kanske kunnat välja veckokrigare? Eller veckovarelser eller egentligen vad som helst.

Det var översättningen, annat dåligt?
Jag gillar inte att de dricker och röker så mycket. Jag vet att det låter moralistiskt och präktigt, men det är faktiskt så mycket att jag stör mig på det.
Jag gillar inte den schism som direkt tar fasta mellan huvudpersonerna och de tidigare nämnda snobbarna. Lite tröttsamt.

Nu till det BRA!

Och det finns mycket, så jag kommer att begränsa mig. (Tro mig att jag har mer att säga om den här boken, vi pratade om den med både mitt biblioteksråd på Marieberg och med bokcirkeln på huvudbiblioteket).

Den tror inte att läsarna är dumma i huvudet.
Den väldigt vanliga och trista vanan att göra böcker lättare bara för att de riktar sig till ungdomar, finns inte här alls. Det är allvarliga relations problem, det handlar om hur vi ser andra människor och hur väl m,an egentligen känner varandra. Allt förpackat i ett språk som överlag inte är fördummat eller överförenklat.

Förväntningarna byggs upp.
Kapitel 1 – 140 dagar före (oklart om hur många dagar det är, då jag inte har boken här). Det är så tydligt och fantastiskt sätt att bygga upp inför bokens peripeti att man storknar. Man vill veta, men blir paff första gången man läser den. Man stannar upp. Sedan ägnar man resten av boken att försöka förstå vad man känner, vad Pudge känner.

Sexscenen.
I USA så är Looking for Alaska en av de böcker som är mest ifrågasatta. Alltså det är folk, föräldrar, predikanter, pedagoger och förståsigpåare som vill ha bort den från biblioteken. Framförallt från skolbibliotek. Det handlar oftast om sexscenen och det roliga med det är att ingen kan ha läst den. Den är helt briljant, det är två unga människor som försöker ha oralsex, det är pinsamt, stelt, fånigt och inte särskilt sexigt. Precis efter kommer en extremt sexig scen med en kyss som motpart.
Tillsammans gör dessa två scener det extremt tydligt att författaren vill tala för att kyssas en massa men att vänta med sex, och den här boken vill folk ta bort? Konstigt.

Citaten.
“If people were rain, I was drizzle and she was a hurricane.”
“Thomas Edison’s last words were “It’s very beautiful over there“. I don’t know where there is, but I believe it’s somewhere, and I hope it’s beautiful.”
“Francois Rabelais. He was a poet. And his last words were “I go to seek a Great Perhaps.” That’s why I’m going. So I don’t have to wait until I die to start seeking a Great Perhaps.”
“Y’all smoke to enjoy it. I smoke to die.”
“How will I ever get out of this labyrinth!” to a margin note written in her loop-heavy cursive: Straight & Fast.”
Så många, så många tillfällen i boken som man stannar upp och beundrar de komplexa sakerna uttryckta på korta sätt.

 

Så. Läs den. Fundera.
Och kom sen och prata med mig om den!

/Mikael

Author: Farstrand

Lämna ett svar

Copyright © 2022 Bokblogg | Design by ThemesDNA.com
top