Jack, av Christina Lindström

Lite annorlunda post idag.

En bok vi pratat om i Den digitala bokcirkeln. Där fick vi en hel del frågor efter visst antal sidor. Nedan är mina svar, ju senare det är i listan desto mer av boken hade jag läst då. Frågorna med siffror, och mina svar efter punkten efter.

STOR VARNING för spoilers! Framförallt senare i listan. 🙂

 1. “Jag borde ha berättat allt redan från början. Verkligen allt. Alltså redan när jag träffade Freja i badkaret på den där festen skulle jag ha halat fram en lista med allt ruttet jag har gjort.” (s 5). Vad tänker du om romanens inledning? Har författaren lyckats få dig intresserad av att läsa vidare?
  • Jag gillar den skarpt. Lite förväntan, för att sedan ta ett steg tillbaka och bygga upp berättelsen innan det.
 2. Jack och Freja, Freja och Jack, två unga personer vars vägar korsas. Hur presenteras karaktärerna i romanen? Och vad tycker du om dem?
  • Jack känns lite som ett svin. Har en tjej som han inte orkar säga nej till, springer iväg med en annan. Sedan har han ett förflutet som skaver, förhoppningsvis får vi se mer djup längre in i boken.Freja är som alla sagt mer mystisk. Men jag gillar att det är hon som bestämmer. Att hon dessutom har vissa problem märks kanske mest genom tiden på spårvagnsspåren. Men det hoppas jag också att vi får se mer av framåt.
 3. “Utanför huset har världen vissnat.” Så lyder sista meningen på sidan 173. Nu har Jacks förflutna hunnit ifatt honom. Vad kunde han ha gjort annorlunda? Och är det så att man har rätt till en andra chans om man tar ansvar för sina handlingar och försöker gottgöra?
  • Som sagt, går ju inte ändra. MEN om han ville att det som händer vid frukostbordet inte skulle hända. Så att vara öppnare med Freja från början om vissa saker i hans liv hade kanske varit bra.
   Även att uttrycka de tankar han faktiskt har, om sin förändring och om hur han tänker nu om saker och ting.

   Han verkar ha ändras och vara på god väg att ändras mer. MEN Freja får ingen del av det, hon vet inte var han var förut, och får heller inte höra om de tankar han har om saker som ändras just nu.

   Sedan skulle ju en sådan ung man inte vara trovärdig alls, eftersom ingen gör sånt i den åldern.

   Vad det gäller en andra chans. Så tror jag på det. Och tredje och fjärde. Så jag hoppas att Freja (med familj) gör det med. Men han måste jobba för det. Ta tydligare avstånd från sina vänner. Visa mer av “den nya” Jack för alla runt omkring. Inte bara på lektionerna.

 4. Vilka är romanens konflikter? Och finns det olika typer av konflikter i romanen? Ibland pratar man om inre/intern konflikt och yttre/extern konflikt, men man kan också prata om inre konflikt, relationskonflikt, (alltså konflikt med andra personer), social konflikt, (konflikt med samhället eller samhällets regler) och konflikt med fysiska hinder, naturkrafter eller teknik.
  • Jag tycker att spänningarna mellan karaktärerna är väldigt bra. Jack/Pappan & Jack/Jack & Jack/Freja (plus familjen där) (Så två externa och en intern?). Sedan är det det där med väskan i garderoben och vad som är i den, och vad det kommer lida till när någon vill ha tillbaka den. Skönt att han har ett bra förhållande till sin mamma dock, som en slags motpol till det andra.

   Sedan måste jag säga att jag tycker att Jack/Jack är det som är mest intressant. Vill se den här unga mannen komma till insikt om vilken skit han varit tidigare och bli en bättre människa. Och att han tar tag i att konfrontera sina vänner och ta den konflikten som kommer uppstå när han vill lämna den typen av jargong medan de har kvar den och så vidare.

 5. Nu har vi läst ytterligare några kapitel sedan första lässtoppet. Är det någon av romanens karaktärer som du nu tycker är mer intressant än någon annan. Vem? Motivera gärna ditt svar.
  • Jag blir mer nyfiken på Jack under dessa kapitel. Dels för att han faktiskt gör slag i saken och väljer tjej, dels för att han verkar inse att hans umgänge med Freja förändrar honom. Till det bättre.
 6. Vilken händelse ser du som den viktigaste så här långt? Vad är det som gör just denna händelse så viktig?
  • Jag måste säga att jag också tänkte på telefonsamtalet med Emelie. Även om kanske den inre monologen i slutet av det vi läst. Där Jack tittar närmare på sina sociala medier och även säger:
   Freja får mig att tänka helt nya tankar. Fräscha, nyvakna tankar.

   Även om det också får mig att bli lite orolig. Lite “snäll duktig tjej ska förändra badboyen”-orolig. Men men… Ser fram emot att läsa nästa stycke. Och det måste ju vara det bästa. 🙂

 7. Mönster tycker jag är intressant att diskutera. I kapitel 22-28 finns ett genomgående mönster, tänker jag, och det är Jacks försök att ställa saker tillrätta och be människor om förlåtelse för det han gjort. Han pratar med Emelie på festen, med Gabriel på träningen och med Tor efter schackturneringen. Vilka mönster har du hittat i romanen och vilken betydelse har de för handlingen eller för din läsupplevelse.

  • Mönster är svårare. Jag ser det frågan tar upp, att han vill ställa allt tillrätta, snarare som en följd av den självinsikt han kommit till tidigare.
   Han insåg att han varit ett svin. Han vill inte vara ett svin längre. Han vill inte att andra ska tro att han fortfarande är ett svin. Så nu försöker han förbättra sig och även be om ursäkt.
   Lite som att han pratar mer och med med Ola. Där kommer det säkert också komma någon överraskning längre fram (det som Ola tänkte prata om på festen).
   Han söker upp Khaled i ett försök att visa alla hur mycket han ändrats, men inser där att Khaled inte behöver hans uppskattning.
   Tor verkar ha ett bra liv utan Jacks ursäkter.
   Emelie verkar inte heller bry sig, även om det där känns som att hon egentligen vill ha Jacks ursäkt, och fattar inte varför hon ens ansträngde sig.

   Så. Om jag måste prata om ett mönster, så kanske det att Jacks betydelse i de andra människornas liv inte är så stort som han tror. Och att han sakta men säkert upptäcker det.

   De är statister i hans liv, precis som han bara är en statist i deras.

 8. Familjer och familjerelationer tycker jag är spännande att diskutera. Jag vet att några efter första lässtoppet kom in på den norska serien Skam och i den är ju föräldrarna knappt med. I denna roman har vi Jack som är i centrum. Hur tänker du kring Jacks familj?
  • Frånvarande pappa, med en massa saker i bagaget. Som dessutom nu verkar vilja försöka bli en bra pappa för nästa barn. (Eller det antyds i alla fall). Så där finns säkert gott om känslor som kan / kommer bubbla upp för Jacks del.
   Relationen till Mamman är klart närmare och mer avgörande för Jack. Men vem vet hur mycket hon vet/anar om hur han är.
 9. Språket, det måste vi titta närmare på. Vad tycker du om Lindströms språk, om beskrivningarna och om dialogen
  • Jag håller inte med Lena… eller jo. Att det är högtravande och inte trovärdigt. Men det är bara de delarna som Jack tänker, talet är mer verklighets förankrat.

   Vilket jag verkligen gillar. Människors tankar begränsas inte av just deras vokabulär liksom.
   ” Utanför hade världen vissnat”
   “Ljuset silades genom persiennerna”
   “Tiden går men allting står stilla”

   Saker som Jack tänker, men som snarare förmedlar en känsla. Jag tänker att Jack inte använder orden. Men att känslan är den.

   Medan dialogerna är mer “jag är ingen balettdansös som du din bögjävel” eller “Hon är så mycket mer än ‘Freja på toan’, Abrahamsson. Men japp. Freja på toans brorsa.”

   Jag gillar kontrasten. Att även Jack som verkar oborstad har ett känslosamt inre som han försöker uttrycka.

 10. Om du skulle lyfta fram romanens tema (romanens bärande idé), vilket skulle det vara och varför? Hur visar sig temat i romanen?
  • Absolut.

   Skulle nog kanske kalla temat uppvaknande, eller så. Att gå från omedveten om ens effekt på folk runt omkring, till att inse hur en påverkar och därmed försöka göra påverkan positiv istället.

   Sedan är det en stor del som handlar om förlåtande. Jack förlåter sin far, och inser att han vill hänga med till Danmark och kanske börja lära känna honom och Enar trots att pappan varit borta. Freja (och Tor) förlåter Jack, trots allt skit, all mobbning och allt. Pga kärlek och i Tors fall pga att han nog insett att Jack ändrat sig.

 11. Jag vet att en hel del av er och fastnat för citat under er läsning. Det har diskussionerna visat. Nu ska du få möjlighet att lyfta fram bokens bästa citat. Vilket citat vill du lyfta fram och varför detta?
  • Ingen som sagt nåt?

   Jag gillar massor av olika citat. Men kanske att jag fastnat mest för:

   “Här sitter ni”, säger hon. Bara det. Men hennes ögon tindrar.

   Tycker att det är ett väldigt fint sätt att visa att Jacks relation med sin mamma verkligen är bra, och har blivit så mycket bättre nu när Jack börjat närma sig Lucas, både själv och låta Rolf göra det.

   Ett citat som säger allt, utan att säga nåt.

 12. Vårt femte lässtopp handlar om kapitel 29-37 (t.o.m. sista sidan). Här kommer tredje och sista frågan:
  Sist men inte minst, vad tycker du om romanen Jack? Var den som du hade tänkt dig? Varför, varför inte?

  • Jag gillade den. Mycket. Kommer absolut att tipsa fler elever om den i framtiden.

   Den var ungefär som jag tänkt mig, även om jag blev positivt överraskad om att det var så många olika spår. Inte bara Jack och Freja liksom.

   Sedan som Anna skrev, kanske lite väl mycket som vart bra. Men vet inte hur jag skulle göra det annorlunda. Jag är väl en sucker för happy endings.

 

På det stora hela, en fantastiskt bra bok!

 

/Mikael

Author: Farstrand

Lämna ett svar

Copyright © 2022 Bokblogg | Design by ThemesDNA.com
top