Turtles all the way down, av John Green

“Your now is not your forever.” 

Det här är det citatet jag har med mig efter att ha läst boken. Även efter att ha läst den en andra gång, på svenska. Det säger egentligen ingenting, men hela berättelsen ryms däri.

Aza har problem, hon kan inte alltid styra sina tankar, hon gör många saker tvångsmässigt och hon hamnar ofta i tankespiraler som gör att hon försvinner. Hon funderar på om hon inte kan tänka som hon vill, och om hennes kropp är till större del (antal celler) bakterier än Aza, vem är hon då?

Daisy (Azas bästa och trognaste vän) har också problem. Hon är fattig, och en miljonär är försvunnen. Med en hittelön utlovad. Aza känner sonen, i alla fall lite grann?

 

En bok om interna tankar och känslor, om vänskap och att vara där för varandra. En bok om ett mysterium och att leva den amerikanska drömmen, den om att bli rik på någon annans olycka. Men framförallt en bok om förändring, hur jobbigt det är att må dåligt, att det finns ljus i slutet på tunneln och en bok om att vänskap också förändras, oavsett man vill det eller inte så ändras allt. Men samtidigt är det ganska likt, men nu, när det har ändrats, så är en bättre på att leva eftersom man var med förra gången.

 

Oklart? Rörigt? BRA! Det är så boken är. Samtidigt fantastisk och tankeväckande och tårframkallande och skrämmande och mysig och hoppfull.

 

Alla borde läsa den här, alla som mår dåligt, alla som har någon runt sig som mår dåligt. Alla som kanske mår dåligt i framtiden. Alla som mått dåligt någongång. Alla andra med.

 

/Mikael, som ger den 10/10

Author: Farstrand

Lämna ett svar

Copyright © 2022 Bokblogg | Design by ThemesDNA.com
top